16. Apr. 2024 07:04

Kyberšikana a tipy ako pomôcť dieťaťu

Deti čoraz viac využívajú na komunikáciu, ale aj na nadväzovanie nových kontaktov moderné technológie a online priestor

Je potrebné s deťmi komunikovať aj na tému pravidiel v online svete. Nezabúdajme na to, že ani v online priestore dieťa nemôžeme nechať samé a aj v tom virtuálnom svete má právo na to, aby bolo v bezpečí.

Šikanovanie prostredníctvom technológií často býva pokračovaním šikanovania, ktoré sa deje v bežnom živote, ale deje sa aj náhodne, dokonca aj v online hrách. Je ale v tom náročnejšie, že útočník môže obťažovať obeť 24 hodín denne.

Ak koná prostredníctvom informačných alebo komunikačných technológií, či v online priestore s cieľom ublížiť a obeť sa z nejakého dôvodu nevie alebo nie je schopná brániť, jedná sa o kyberšikanu. Môže ísť o posielanie útočných správ, o zverejňovanie fotiek a videí s úmyslom poškodiť danej osobe, o ohováranie či osočovanie, ale aj o zámerné prehliadanie a vylúčenie zo skupiny alebo z fóra.

Dieťaťu je potrebné vysvetliť, ako sa zachovať, ak by sa stretlo s niečím podobným, a zároveň budovať vzájomnú dôveru, aby sa v prípade potreby na rodičov obrátilo.

· Porozprávajte sa s dieťaťom o tom, čo je kyberšikana. Vysvetlite mu, že je to šikana, pri ktorej sa používajú informačno-komunikačné technológie (telefón, tablet, internet, sociálne siete a pod.) na úmyselné ohrozenie, ublíženie alebo zastrašovanie. Povedzte si o nástrahách na internete.

· Naučte dieťa, čo robiť v prípade, ak by ho v online priestore niekto obťažoval. Dôležité je povedať NIE a zastaviť takéto prejavy. Niekedy je to ťažké, preto by dieťa malo vedieť, že ak si nebude vedieť poradiť, má možnosť obrátiť sa na niekoho, komu dôveruje.

· Podstatné je, aby daného útočníka zablokovalo a odfotilo si dôkaz, ktorý si uchová.

· Ubezpečte dieťa, že to nie je jeho vina ani hanba, ak ho niekto obťažoval. Hanbiť sa má ten, kto ubližuje.

· Spolu sa zamyslite nad tým, ako by reagovalo, keby sa mu stalo niečo podobné. Vypočujte dieťa a nechajte ho, nech samo nájde riešenie. Podporiť ho môžete vhodnými otázkami ako napríklad: „Čo myslíš, čo by sa stalo keby... Ako by si sa cítil... Čo by si potreboval...“

· Vysvetlite dieťaťu, že čokoľvek zlé sa bude diať v jeho okolí, je potrebné sa ozvať, a nie mlčať. Dôležité je povedať to nahlas a nezostávať potichu. Môže sa obrátiť na niekoho v jeho okolí, komu dôveruje.

· Využite na rozhovor s dieťaťom príbehy. Veľa počúvajte, nemoralizujte, ale diskutujte, aj keď má dieťa iný názor ako vy. Pre deti v predškolskom veku a na prvom stupni základných škôl je vhodná kniha Mami, oci, som online. Kniha sa venuje témam, ktoré súvisia s nástrahami na internete.

Pre staršie deti je vhodný komiks Povedz to nahlas Komiks | Odpíšemeti (odpisemeti.sk)

Zdroj: TV Markíza

​PaedDr. Petra Arslan Šinková – detská psychologička a autorka publikácií