09. Oct. 2024 03:10

Čo deti potrebujú od svojich rodičov

Prečítajte si tipy a odporúčania detskej psychologičky Petry Arslan - Šinkovej.


· Spokojného rodiča. Myslite na seba a na svoje duševné zdravie. Iba spokojný rodič má spokojné dieťa.
· Bezpodmienečnú lásku a prijatie. Aj keď sa na dieťa hneváte :-) Dieťa potrebuje cítiť, že ho ľúbite, aj a najmä vo chvíľach, keď sa nespráva podľa Vašich predstáv.
· Buďte dieťaťu vzorom ako zvládať aj silné emócie. Dieťa sa od vás učí ako reagovať vo vypätých momentoch. Deti sú našim zrkadlom.
· Rituál a spoločné chvíle. rozprávajte sa o svojich zážitkoch počas dňa, zaujímajte sa o to, čo zažíva a cíti Vaše dieťa. Dieťa v akomkoľvek veku potrebuje Vašu pozornosť a čas. Majte spoločné raňajky, či večere, spoločné rozhovory.
· Pozornosť. Aspoň 1 x denne minimálne 30 minút času a pozornosti pre svoje dieťa. Nemyslite na svoje povinnosti, vypnite mobil a buďte tu len pre Vaše dieťa, prítomný TU a TERAZ.
· Čas. Venujte dieťaťu 15 dôležitých minút počas dňa: - 5 minút hneď po prebudení, 5 minút, keď príde domov zo školy alebo keď vyzdvihneme dieťa zo škôlky, 5 minút predtým ako ide spať
· Objatie a dotyky. Aspoň 5 - 8 dotykov počas dňa: objatie, pohladenie, potľapkanie po pleci,,,,
· Pocit istoty a bezpečia. Deti potrebujú rodiča, o ktorého sa môžu oprieť. Nech sa deje čokoľvek, ak dieťa cíti oporu v rodičovi a to, že nie je samé, prekoná všetky náročné situácie v živote.
· Dôveru. Dieťa potrebuje cítiť, že sa kedykoľvek na Vás môže obrátiť. Nemoralizujte a neodsudzujte dieťa, neodmietajte ho. Diskutujte o Vašich rozdielnych názoroch.
· Rešpekt. Berte svoje dieťa vážne, akokoľvek banálne sa Vám zdajú byť jeho problémy, preňho sú dôležité a potrebuje Vás.
· Reálne očakávania. Nepreceňujte a nepodceňujte Vaše dieťa. Dôverujte v jeho schopnosti, povzbudzujte ho.
· Hranice a pravidlá. Dajte dieťaťu možnosť výberu. Buďte dôsledný. Hranice a pravidlá dávajú dieťaťu pocit istoty a bezpečia.
· Možnosť prekonávať prekážky a malé frustrácie. Nechajte dieťa poradiť si samé. Verte mu. Budujte tak u dieťaťa jeho psychickú odolnosť.
· Zodpovednosť. Ukážte mu prirodzené a logické dôsledky jeho rozhodnutia a správania. Učíte ho tak prevziať zodpovednosť za svoje správanie.
· Povzbudenie. Dieťa potrebuje cítiť, že má vo Vás oporu, aj keď sa mu nedarí. Zároveň potrebuje cítiť, že s Vami môže rátať a kedykoľvek sa na Vás môže obrátiť.